همه چیز از همه جا

هر چیز خواندنی

همه چیز از همه جا

هر چیز خواندنی

شرایط کار از راه دور

شرایط کار از راه دور


شرایط کار از راه دورعبارت یا اصطلاح «کار از راه دور» از سال ۱۹۷۳ در امریکا ساخته و پرداخته و به جهانیان معرفی شد، من از ۱۳۷۳ تحقیق و پژوهش در این زمینه را آغاز کردم و در سال ۱۳۷۷ در مقاله‌ای با همین عنوان که در سایت webfaqt.com نیز بایگانی شده است، چکیده‌ای از نکات برجسته در این زمینه را در نشریه «شبکه - مرداد و شهریور ۱۳۷۷» منتشر ساختم. کار از راه دور هم شرایطی دارد. متقاضیان کار از راه دور و مهمتر از آنها، کارفرمایانشان باید این شرایط را فراهم آورند تا جو و فضای کاری برای انجام کار فراهم آید. 

یک دهه از آن زمان می‌گذرد و هنوز می‌بینم که ما در ایران رسماً کمتر فعالیتی در این زمینه داشته‌ایم و فعالیت‌هایی اگر داشته‌ایم به همت برخی از فعالان اینترنتی خوبی است که در مراکز دانشگاهی داشته‌ایم. یکی از آن افراد، دکتر جلالی عزیز - عضو هیپت علمی دانشگاه علم و صنعت - است که به همت او و همکارانش، «کار از راه دور» در برخی از مناطق روستایی مان شکل گرفته است. 

بنابه به گزارش (in-stat/MDR (www.instat.com در حدود یک سوم نیروی کار در ایالات متحده حداقل به صورت نیمه وقت در سال ۲۰۰۴ به صورت از راه دور کار می‌کنند. شرکتهای امریکایی به صورت روزافزون اجازه می‌دهند تا کارمندانشان به صورت نیمه وقت از خانه کار کنند تا بدین ترتیب نزدیک خانواده شان باشند. این موضوع باعث آن شده است تا کارمندان احساس رضایت بیشتری نسبت به کار و زندگی شان داشته باشند. آنان کارها و وظایف محوله را بهتر و کامل‌تر انجام می‌دهند چرا که می‌توانند زمان کار را تا پایان دادن کار مورد نظر تمدید کنند. JALA به همکاری ITAC پیش‌بینی می‌کنند که تا سال ۲۰۱۰ در امریکا فقط بیش از ۴۰ میلیون نفر telecommuter داشته باشیم. 

«کار از راه دور» نیز شرایطی دارد. ببینید، مثلاً متقاضی کار از راه دور باید: 

الف) دارای فضای مناسبی از لحاظ وجود میزان نور و سکوت کافی - وسایل حرارتی و برودتی – میز و صندلی راحت در دفتر کار/ منزل خود باشد. 

ب) دارای حداقل یک دستگاه رایانه با سرعت مناسب با قابلیت های مالتی مدیا / اتصال به اینترنت و سی دی رایتر و پرینتر و اسکنر حتی الامکان دوربین دیجیتال برای ویدیو کنفرانس باشد. 

ج) دارای یک خط تلفن و یک دستگاه تلفن و یک دستگاه فکس باشد و تلفن همراه باشد. 

د) دارای اتصال برقرار به اینترنت با استفاده از خط تلفن یا DSL 

توجه داشته باشید که آشنایی با کامپیوتر / سیستم عامل ویندوز XP / برنامه‌ها و نرم‌افزارهای ارتباطی و اینترنت در ارسال و دریافت فایل و نیز آشنایی با کلیه برنامه های مرتبط با Office در ویندوز و ذخیره سازی و فشرده سازی اطلاعات و ساخت فایل‌های PDF و استفاده از IM (ارسال پیام های فوری توسط برنامه های چون یاهو مسنجر) ضروری است. 

همچنین با توجه به بهره‌وری بالایی که در «کار از راه دور» وجود دارد، کارمندانی که به صورت نیمه‌وقت کارمی کنند، این امکان را دارند تا با استفاده از ساعات ویژه (در صورتی که مشغله کاری دیگری نداشته باشند) تعداد ساعات کاری خود را تا حتی به ۶۰ ساعت در هفته برسانند و مسلما این اضافه کاری بایستی با توجه به راندمان کلی کار در نظر گرفته شود و چنانچه فرد توانایی انجام پروژه یا وظیفه ای که به وی محل شده است را دارا باشد، اضافه کاری در این شرایط امری قابل قبول است که باید از سوی شرکت با پرداخت آن جبران شود. 

از آنجا که «کار از راه دور» مقوله جدیدی است خصوصا برای کشور ما، همیشه و از ده سال پیش به این طرف، بارها و بارها به نیاز به تدوین قواعد و قوانین ویژه را متذکر شده ام که متاسفانه تاکنون و تا آنجا که من اطلاع دارم کمتر اقدامی در این خصوص شده است، در صورتی که در امریکا از سال ۱۹۷۳ که این اصلاح و ترم جدید توسط فردی به نام «جک نایلز» ارائه شد، قواعد آن به مرور و ابتدا در سطح ایالت کالیفرنیا و بعد از آن در سایر ایالات تدوین شد و طبق آخرین آمار و ارقامی که به دستم رسیده است تا پایان سال ۲۰۰۴ در سرتاسر ایالات متحده نزدیک به ۴۴ میلیون نفر و این رقم تا سال ۲۰۰۸ به ۵۱ میلیون نفر خواهد رسید. به این ترتیب در حال حاضر همانطور که در بالا نیز به آن اشاره کردم، فقط در امریکا یک سوم نیروی کار نیمه وقت دارند به صورت «کار از راه دور» کار می‌کنند. در حال حاضر بیش از ۱۹٪ از امریکایی ها یا به عبارتی بیش از ۲۶ میلیون نفر حداقل ماهی یک بار هم که شده کارهایشان را از منزل یا در منزل انجام داده‌اند. 

همانطور که در مقالات قبلی نیز به آن اشاره کرده‌ام، اهمیت پرداختن به مقوله مهمی چون کار از راه دور برای ما ایرانیان بسیار مهم است، چرا که با توجه به وضعیت بزرگراهها و ترافیکی که در سطح شهرهای بزرگ مان وجود دارد، با ایجاد تسهیلات و حتی پاداش و تشویقهایی می توان کارمندان را به انجام کار در محیط خانه و ارسال نتیجه به دفتر با استفاده از امکانات و تسهیلاتی که فن‌آوری اطلاعات در اختیارمان قرار داده است سوق داد. «کار از راه دور» را ابتدا می‌توان در سطح روستا به صورت آزمایشی انجام داد - همان کاری که هم اکنون توسط دکتر جلالی عزیز مدیریت می شود - و سپس به شهرهای کوچک تر و بعد از آن در شهرهای بزرگتر برد. به نظرم، «کار از راه دور» نیز نیازمند آموزش و فرهنگ سازی است، به این ترتیب که صدا و سیما و دیگر رسانه‌های خصوصی یا دولتی می‌توانند با تهیه برنامه‌های آموزشی و سمینارها و میزگردهایی در این خصوص به فضاسازی و آموزش در این زمینه بپردازند. مثل قضیه‌ی آموزش از راه دور و آموزش الکترونیکی و تجارت الکترونیک، ما کماکان با مشکل کمبود نفوذ رایانه‌ها به خانه‌های مردم روبه‌رو هستیم، مشکل دیگر میزان کم آشنایی عامه مردم با فن‌آوری اطلاعات، اینترنت و شبکه های محلی و کار حرفه‌ای و سریع با این ابزارهای قدرتمند است. به همین ترتیب اگر بخواهیم پیش برویم، من ده سال دیگر را به روشنی می‌بینم که در یکی دیگر از مقالاتم می نویسم، بیست سال پیش از ضرورت این کار و آن کار نوشتم، اما تا به امروز هنوز کاری اساسی در این زمینه نشده است که البته خدا آن روز را نیاورد. 

چنانچه سازمان، اداره یا شرکت شما در زمینه کار از راه دور اقداماتی انجام داده است خوشحال می‌شوم که مرا از چگونگی عملکرد یا قواعد و قوانینی که دارید مطلع سازید. 

در فکر حضوری موفق بر روی اینترنت هستید اما هیچ از بازاریابی و ابزارهای اینترنتی نمی دانید، وبلاگ یا سایتی دارید که مدتهاست فقط دارید برای آن هزینه می‌کنید خلاصه اینکه آن درآمدی که انتظارش را داشته‌اید را هنوز نتوانسته ‌اید به دست آورید.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد